İşlemciler sürekli olarak ilerleme gösteriyor ve daha fazla performans sunmayı başarıyor. İşlemciler eskisi gibi ısıya yönelik sorun çıkarmıyor. 65 nm ve son nesil 45 nm’lik işlemcilerde yük altında 50 C ‘yi geçmeyen sıcaklıklar görürseniz şaşırmayın. İşlemciyle gelen referans soğutucular bile oldukça iyi. Bilgisayarınız aniden reset atıyorsa ve bu durum genellikle oyunlar sırasında oluyorsa işlemci sıcaklığını kontrol etmenizde fayda var. Açılış anında BIOS’a girip sistem monitörünü izlerseniz pek faydalı olmaz.
Çünkü buradan ancak sistemin bekleme durumundaki sıcaklığını görebilirsiniz. İşlemci sıcaklığını bir kenara bırakırsak işlemci fanının devrini de bu kısımdan görebilirsiniz. Standart işlemci soğutucuları 2000 devir civarı, özel tip soğutucularsa en azından 1000 devir civarı çalışıyor. Çok düşük değer görürseniz işlemci montajını yenilemeniz gerekebilir. İşlemci soğutucusu daha önceden çıkarılıp takıldıysa termal macun sorunu olabilir. Bu macunu yenilemeniz gerekebilir ancak macun hatası nedeniyle oluşan ısı artışı genelde 4-5 C’yi geçmez.
Yüksek ısı ya da yanlış ayar yavaşlama nedeni İşlemciniz olması gerekenden çok daha yavaş çalışıyor olabilir. Bunun birden çok nedeni var. Az önce dediğimiz ısınma sorunu yaşanıyorsa işlemci otomatik olarak hızını keser ve yaşanabilecek bir sorunu oluşmadan önler. En iyisi anakartla gelen yazılımı ya da Mainboard Monitor gibi bir yazılımı kullanıp işletim sistemi açıkken işlemci ısısını kontrol etmek. İşlemcinin olması gerekenden daha yavaş çalışmasını sağlayan bir diğer nedense yanlış BIOS ayarlarıdır. BIOS işlemciyi otomatik olarak tanımlar ama fazla bilgisi olmayan biri bu ayarları İşlemci Sorunları kurcalarsa işlemciniz ve hatta tüm sisteminiz gerçek gücünün altında çalışıyor olabilir.
FSB değerini 1066 yerine 800 MHz seçmek böyle bir sonuç doğurabilir. İşlemciniz için uygun olan FSB ve çarpan değerini internette arayıp kolayca bulabilirsiniz. Anakartla gelen kılavuz BIOS ayarları için yol gösterici olacaktır. Opsiyonları gözden geçirin BIOS ayarları ayarları sadece sorun olduğunda kontrol edilmemeli. İşlemcinizin sunduğu NX-bit virüs koruma, Enhanced SpeedStep güç koruma, Virtualization sanallaştırma teknolojisi gibi özellikleri aktif ederek kullanım kolaylığı elde edebilirsiniz. Enhanced SpeedStep kapalıysa işlemciniz sürekli tam hızda çalışır. Bu durumda güç tüketimi artar ve ısısı yüksek kalır. Sonuçta fan gürültüsü en yüksek hale ulaşır. Virtualization teknolojisiyse çalıştırdığınız sanal makinelerin daha yüksek performans sunmasına imkan verir. Bu sayede hiç masraf yapmadan performans artışı elde edebilirsiniz. Bazı anakartlarda BIOS içinde önbellek kapama, çekirdeklerden birini devre dışı bırakma gibi seçenekler bile var. Bunları ellerseniz belirgin biçimde performans düşüşü olur. Bazen sistem toplayıp satanlar BIOS’a el sürmüyor ve ek özellikleri açmıyor. Anakart kitabına bakarak kontrol etmeniz yararınıza olabilir.
Bir Yorum Yazın