Yazan:yonetim / Bilgisayar / 0 Yorum

Donanım Sorunlarına Çözümler – Adana Bilgisayar Tamiri

Hemen hemen hepimiz bazen ufak bazen de sinir bozucu donanım sorunlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bunlar içinde en sık karşılaşılanları ve çözüm yollarını sizler için bir araya getirdik. İster masaüstü, ister dizüstü olsun, bilgisayar sahibi olup da günün birinde sorun yaşamayan kullanıcı yok gibidir. Sonuçta karmaşık bir yapıya sahip olan gelişmiş bir cihazdan bahsediyoruz. Diyebilirsiniz ki LCD TV’de karmaşık ve gelişmiş bir cihaz ama sorun çıkarmıyor. Gerçekten öyle ama bilgisayardaki farklılık sürekli olarak farklı etkilere maruz kalıyor olması. Bir sürü oyun ve program kurup kaldırıyoruz, internette yaptığımız her işlemde veri alıp gönderiyoruz. Bunların olup bittiği, verilerin dolaştığı ve depolandığı yerler bilgisayarın donanımını etkiliyor.

Zamana, ortam şartlarına ve kullanıma bağlı yıpranmalar da var. Tüm bunları söylerken bilgisayarın kasasının açılmadığını ve hazır sistem olarak alındığını varsaydık. Hele bir de sistemi siz kurduysanız ve ara sıra parçalar alıp güncellemeler yapıyorsanız sorunla karşılaşma riskiniz daha yüksek. X marka bir dizüstü ya da masaüstü bilgisayar kullanıcıya teslim edilmeden önce çeşitli testlere tabi tutulup stabilite için gerekli çalışmalar yapılır. Bu çalışmalar markalı bilgisayarların daha pahalı olmasına neden olan sebeplerden biridir. Her ne kadar bilgisayar parçaları uyumluluk için belirli standartlara göre üretiliyor olsa da, piyasadaki binlerce kombinasyondan dolayı her anakartı, her ekran kartıyla test edip uyumluluk listesi sunmak mümkün değil. Üreticinin hazırladığı ekran kartı PCIe x16 yuva gerektiriyorsa bu belirtilir ama hangi yongasetli anakartlarla denendiği ve olumlu sonuç alındığı çoğu zaman söylenmez.

Uyum sorunları her zaman yaşanabilir

Bu nedenden dolayı parçalarını tek tek seçip kendinizin oluşturduğu bir bilgisayarda olmadık sorunlar yaşayabilirsiniz. En başta hiç sorun yaşamasanız bile ileride örneğin bellek eklediğinizde yine bu tür aksilikler olabilir. X marka bilgisayara sadece bellek veya kasayı açmadan ses sistemi bağladığınızda bile tatsızlıklar olabilir. Bunun anlamı yüzde 100 uyum imkansız demek de değil. Belki kullanma kılavuzunu okumadan biraz da heyecanla hemen kurulum yaptınız ve bu esnada önemli bir adımı atladınız.  Sorun dediğimizde aklınıza sadece bilgisayarın tamamen çalışmaz oluvermesi gelmesin. Bazen sistem eskisinden daha yavaş hale gelebilir ve bu da can sıkan bir sorundur. Üstelik siz masraf yapıp yeni bir şeyler aldınız ve sisteminiz eskisinden beter oldu. Böyle bir durum kimsenin hoşuna gitmez.

Dengeli bir sistem kurmak için elinizden gelen çabayı göstermelisiniz. Bunun için de donanımları gerektiğinde güncellemek gerekiyor. Güncellemeyse başka bir sorun ortaya çıkarıyor. Hangisini almalı? Dergimizde ve internette yer alan incelemelerden fikir alıp performans durumlarını öğrenebilirsiniz. Benzer biçimde birbiriyle sorunlu olan parçalardan da haberdar olursunuz. Bu noktada akla gelen ilk öneri, henüz çok yeni olan parçaları almak için kuyrukta beklemenin pek mantıklı olmadığı.

En yeniyi ilk alan olmak çok güzel ama sorun çıkarsa bununla en çok uğraşan siz olacaksınız demektir 🙂 Sorunlar yaşadığınızda bunun sadece donanımla ilgili olduğunu düşünmeyin. Yani yonga bozuk, kapasitör yanık vb. olmak zorunda değil. Ekran kartı, anakart, modem, sabit disk gibi parçaların BIOS ya da firmware denen kendilerine özel yüklü yazılımları var. Bunlar güncellenerek çoğu durumda uyum sorunu aşılabiliyor. Bazen de tek sorun bağlantının iyi yapılmamış olmasıdır. Kartı çıkarıp tekrar takmak sorunu çözebilir.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir